PERMOHONAN BANTUAN BAKUL MAKANAN RM100 SETIAP BULAN 2024 : DAFTAR SEKARANG

PERMOHONAN BANTUAN BAKUL MAKANAN RM100 SETIAP BULAN 2024 : DAFTAR SEKARANG

Untuk pengetahuan umum, Bantuan bakul makanan akan diteruskan pemberian kepada lebih ramai penerima dan diberikan setiap bulan sebanyak RM100. Hal ini demikian kerana, mungkin ramai diantara rakyat Malaysia yang terkesan akan ekonomi yang semakin mencabar dengan kenaikkan harga makanan.

Bagaimanakah permohonan bantuan bakul makanan rm100 setiap bulan? Ikuti info selanjutnya di sini.

BACA JUGA : CHECK SENARAI NAMA PENERIMA BANTUAN 100 MADANI : SEMAK SEKARANG

SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN BANTUAN BAKUL MAKANAN

Berikut syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk kemukakan permohonan Bantuan Bakul Makanan :

  • Warganegara Malaysia; dan
  • Tersenarai sebagai penerima Miskin Tegar eKasih dalam rekod data Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU, JPM).
  • Lulus Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2024 kategori Isi Rumah, Bujang dan Warga Emas Tiada Pasangan.

JUMLAH PERUNTUKAN PENERIMA BANTUAN BAKUL MAKANAN

Berikut merupakan jumlah penerima yang diperuntukan bagi tahun 2024 menurut data dari eKasih yang diambil dari data penerima bantuan STR mengikut kategori seperti di bawah :

KATEGORI PENERIMAJUMLAH
PENERIMA
STR Miskin Tegar0.2j
STR Miskin0.5j
STR Isi Rumah Asas1.3j
STR Warga emas dan Bujang4.3j

KAEDAH BAYARAN BANTUAN BAKUL MAKANAN RM100 SETIAP BULAN

Bantuan Bakul Makanan akan dibayar secara tanpa tunai iaitu akan dikreditkan ke dalam Kad Pengenalan penerima setiap bulan sebanyak RM100 untuk pembelian barang makanan di kedai-kedai dan pasaraya yang berdaftar dengan bantuan ini.

PERMOHONAN BANTUAN BAKUL MAKANAN RM100 SETIAP BULAN 2024

Menurut Kementerian Kewangan Malaysia, Bantuan ini tidak memerlukan sebarang permohonan kerana setiap penerima Bantuan STR akan turut menerima bantuan ini. Bantuan ini adalah bantuan tambahan kepada penerima Bantuan STR. Hal ini demikian kerana, Bantuan STR disalurkan secara berfasa dan peringkat, namun bantuan ini akan disalurkan setiap bulan.

RUJUKAN

Segala maklumat yang dikongsikan di atas adalah dirujuk daripada Soalan Lazim Sumbangan Asas Rahmah dan juga daripada Ucapan Belanjawan 2024. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau masalah berkaitan bantuan di atas, sila rujuk pihak berwajib seperti berikut :

PENAFIAN

Pihak kami hanya berkongsi maklumat tentang bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan malaysia dan juga kerajaan negeri bertujuan untuk berkongsi dan memudahkan carian pelawat. Pihak kami tidak sama sekali meminta sebarang maklumat pelawat atau tidak pernah mengenakan bayaran melalui maklumat yang dikongsikan ini. Tujuan penulisan ini hanyalah berkongsi maklumat dan memudahkan pelawat mendapat info terbaru tentang bantuan. Artikel ini di rujuk berdasarkan Portal Rasmi dari : https://www.mykasih.com.my/ dan https://belanjawan.mof.gov.my/pdf/belanjawan2024/ucapan/touchpoint-budget-bm.pdf.

2 thoughts on “PERMOHONAN BANTUAN BAKUL MAKANAN RM100 SETIAP BULAN 2024 : DAFTAR SEKARANG”

Leave a Comment