SEMAKAN NAMA PENERIMA BANTUAN RAYA AIDILFITRI RM1200 2024 : CHECK KELAYAKAN SEKARANG

SEMAKAN NAMA PENERIMA BANTUAN RAYA AIDILFITRI RM1200 2024 : CHECK KELAYAKAN SEKARANG

Bersempena dengan bulan Ramadan dan akan menjelangnya perayaan Aidilfitri yang akan disambut oleh seluruh umat Islam. Pihak Kerajaan telah mengumumkan pemberian Bantuan Raya Aidilfitri khusus untuk umat Islam di Malaysia yang terpilih menerima sebanyak RM1,200.

Bagaimanakah semakan nama penerima bantuan raya aidilfitri rm1200 2024? Ikuti penerangan lebih lanjut di sini.

BACA JUGA : SEMAKAN NAMA PENERIMA BANTUAN TUNAI SARA : CHECK STATUS SEKARANG

PENGENALAN BANTUAN RAYA AIDILFITRI

Bantuan Raya Aidilfitri telah diperkenalkan oleh Kerajaan negeri iaitu Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri (BKKA). Bantuan itu akan melibatkan peruntukan sebanyak RM7.44 juta daripada kerajaan negeri sebagai tanda penghargaan serta tujuan untuk membantu meringankan perbelanjaan untuk menyambut perayaan Aidilfitri.

TARIKH AGIHAN BANTUAN RAYA AIDILFITRI RM1200 2024

Kerajaan negeri telah mengumumkan tarikh bagi agihan Bantuan Raya Aidilfitri adalah pada tarikh seperti berikut :

PERKARATARIKH
Agihan Bantuan Raya AidilfitriBermula
15 Mac 2024
dan secara
berperingkat.
*Nota : Dimaklumkan bahawa bantuan ini tidak melibatkan sebarang permohonan dan akan dikreditkan secara automatik.

KAEDAH AGIHAN BANTUAN RAYA AIDILFITRI RM1200 2024

Pengagihan Bantuan Raya Aidilfitri sebanyak RM1,200 adalah mengikut kaedah seperti berikut :

KAEDAH AGIHAN BANTUAN RAYA AIDILFITRI
Adalah secara ‘one-off’ dikreditkan terus ke akaun penerima.

KADAR BANTUAN RAYA AIDILFITRI 2024

Kadar Bantuan Raya Aidilfitri ini ditetapkan sebanyak setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM1,200. Ia akan diberikan kepada para penjawat negeri berkenaan sebagai tanda penghargaan kepada seluruh anggota perkhidmatan awam Pulau Pinang yang merupakan nadi penggerak kerajaan negeri. Pembayaran bantuan itu akan melibatkan peruntukan sebanyak RM7.44 juta daripada kerajaan negeri.

SENARAI PENERIMA BANTUAN RAYA AIDILFITRI RM1200 2024

Bantuan Raya Aidilfitri adalah khas kepada seluruh anggota perkhidmatan awam Pulau Pinang, turut dipanjangkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Badan Berkanun dan anak syarikat kerajaan negeri, penyelia dan guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA), guru sekolah rendah agama rakyat (SRAR), guru sekolah menengah agama rakyat (SMAR).

Malah, kakitangan SRAR, SMAR serta sekolah agama bantuan kerajaan (SABK) selain guru tahfiz, pondok, tadika Islam (TADIS) serta guru dan kakitangan sekolah persendirian Cina negeri Pulau Pinang juga layak menerimanya.

RUJUKAN

Segala maklumat yang dikongsikan di atas adalah dirujuk daripada Portal Rasmi Jabatan Kewangan Negeri Pulau Pinang. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau masalah berkaitan bantuan di atas, sila rujuk pihak berwajib seperti berikut :

PENAFIAN

Pihak kami hanya berkongsi maklumat tentang bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan malaysia dan juga kerajaan negeri bertujuan untuk berkongsi dan memudahkan carian pelawat. Pihak kami tidak sama sekali meminta sebarang maklumat pelawat atau tidak pernah mengenakan bayaran melalui maklumat yang dikongsikan ini. Tujuan penulisan ini hanyalah berkongsi maklumat dan memudahkan pelawat mendapat info terbaru tentang bantuan. Artikel ini di rujuk berdasarkan dari : https://semakanbantuan.com/2024/03/14/bantuan-raya-aidilfitri-rm1200-dibayar-esok-15-mac-2024/.

Leave a Comment